Maak je website sneller

Maak je website sneller, optimaliseer je foto's!

sneller website

Last van een trage website? Duurt het erg lang voordat je website geladen is? Wellicht gebruik je foto's op je website van een hogere resolutie dan nodig.

Hoge resolutie foto's zijn vaak onnodig groot in omvang en maken je wordpress site vaak een stuk trager dan gewenst. Er valt veel winst te boeken door je foto's te optimaliseren. Je site laadt dan niet alleen een stuk sneller, ook zal je site een stuk beter worden geïndexeerd door bijvoorbeeld Google, Bing en Yahoo.

Je kunt je foto's vooraf al optimaliseren door deze de juiste afmetingen te geven voordat je ze upload naar je website. Je zou hiervoor kunnen kiezen voor een programma als Photoshop, Gimp of Paintshop Pro, maar deze zijn vaak duur of onnodig ingewikkeld.

Je kunt ook gebruik maken van een plugin, die je dit werk allemaal uit handen neemt en je plaatjes op de juiste manier voor je optimaliseert. Het optimaliseren van de foto's wordt gedaan door de “image size” aan te passen en een bepaalde vorm van compressie toe te passen.

Bij de meeste plugins kun je zelf de image size aanpassen en ook de hoeveelheid compressie kiezen voor een optimaal resultaat.

Plugins voor Wordpress

Imsanity_wordpress

Imsanity

Een eng plaatje, maar een geweldige plugin! Deze gratis plugin schaalt je foto's automatisch naar een geoptimaliseerd formaat. Een handige optie van Imsanity is mogelijkheid foto's een maximale breedte, hoogte en kwaliteit te geven.

EWWW Image Optimizer

EWWW Image Optimizer

EWWW Image Optimizer optimaliseert je foto's automatisch wanneer je deze upload naar je wordpress site. EWWW kan ook de reeds geuploade foto's voor je aanpassen. Een andere heel goede optie is dat je je plaatjes aan kunt passen naar het formaat dat de kleinste “image size” geeft. (als .png een kleiner formaat geeft dan .jpg, kun je hier voor kiezen).

SEO Friendly Images

SEO Friendly Images

SEO Friendly Images bewerkt al je geuploade foto's en geeft ze automatisch de juiste ALT en TITLE attributes voor een geoptimaliseerde SEO. Als je images nog geen ALT en TITLE attribute hebben, kan SEO Friendly Images dit voor je doen met de opties die je hebt ingesteld.

Is het de moeite waard om ALT en TITLE attributes te gebruiken? Ik denk van wel. De ALT attribute wordt gebruikt door zoekmachines, terwijl de TITLE wordt getoond in de tooltip wanneer men met de muis over het plaatje gaat.

Components voor Joomla

Image Recycle voor Joomla

Image Recycle Image en PDF Optimizer

Image Recycle is in staat om de image size van je foto's met 85% te verlagen, zonder in te leveren op kwaliteit. Image Recycle detecteert plaatjes die al een vorm van compressie hebben en laat deze met rust. Een groot pluspunt van dit component is dat ook PDF files kleiner kunnen worden gemaakt.

Een aantal opties:

  • Op nieuwe images wordt automatisch compressie toegepast
  • Compressie wordt toegepast op reeds geuploade images en PDF bestanden
  • Geneer een PDF rapport van gedane acties
  • Definieer de mate van compressie

Heb je zelf een goede methode, of heb je een goede ervaring met een andere plugin of component? Laat dan een bericht achter in de comments.